Vraag het TU Delft

Sinds 2003 verzorgen De Telegraaf en de TU Delft een rubriek waarbij lezers vragen voor de universiteit kunnen insturen. In de loop der jaren zijn honderden vragen beantwoord door Delftse wetenschappers.

Heeft u ook een vraag op technisch/wetenschappelijk gebied? Dan kunt u deze sturen naar De Telegraaf, Wetenschapsredactie, Postbus 376, 1000 EB Amsterdam, of mailen naar wetenschap@telegraaf.nl

Rechte lijn op gekromd oppervlak

Kun je een rechte lijn op een kromming tekenen?

it is a man made world

Als je de aarde zou gebruiken als ondergrond om een rechte lijn op te tekenen zal er theoretisch gezien altijd een kromming in zitten, hoe kort de lijn ook is. Een werkelijk rechte lijn op een gekromd oppervlak zou je kunnen illustreren aan de hand van een liniaal en een bal. Wanneer je deze op elkaar legt zal de liniaal de kromming van de bal niet volgen en slechts op een enkel punt raken.

Ondanks de enorme omtrek van de aarde, 40.075 kilometer over de evenaar en een diameter van 12.756 kilometer, kun je de kromming toch zien op bepaalde plaatsen. Denk bijvoorbeeld maar aan wanneer je aan zee staat; dan zie je de horizon als het ware als een cirkel om je heen.

Of wanneer je wederom aan zee staat en je ziet een schip voorbij varen; dan verdwijnt na verloop van tijd het onderste deel van het schip. Als het schip ver weg is, zie je op een gegeven moment alleen nog maar de masten of de schoorsteen ervan. Dit verschijnsel wordt ook veroorzaakt door de kromming van de aarde.

Prof.dr.ir Kees Vuik
Faculty of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science

Be Sociable, Share!

1 comment

Het hangt er vanaf hoe je er tegen aan kijkt, een lijn is 2 dimensionaal en de aarde is 3 dimensionaal. je kan vanuit 1 standpunt gezien een rechte lijn tekenen op een 3 dimensionaal voorwerp, die lijn is recht als je er op dat 2 dimensionale vlak van de lijn tegenaan kijkt. Kijk je er op het 3 dimensionale vlak er tegen, dan is die lijn niet recht meer.