Vraag het TU Delft

Sinds 2003 verzorgen De Telegraaf en de TU Delft een rubriek waarbij lezers vragen voor de universiteit kunnen insturen. In de loop der jaren zijn honderden vragen beantwoord door Delftse wetenschappers.

Heeft u ook een vraag op technisch/wetenschappelijk gebied? Dan kunt u deze sturen naar De Telegraaf, Wetenschapsredactie, Postbus 376, 1000 EB Amsterdam, of mailen naar wetenschap@telegraaf.nl

Stilte in de ‘dode’ kamer

Hoe werkt een anechoïsche kamer en welke toestellen worden er getest?

kamer
Foto: G+H Montage

Een anechoïse ruimte is een ruimte waarin geen akoestische echo’s plaatsvinden binnen het hoorbare gebied van de mens (grofweg 50 Hz tot 15.000Hz). In de wandelgangen heet het ook wel ‘dode’ kamer of echo-vrije kamer. Deze ruimte simuleert eigenlijk de situatie van een volledig stille, oneindige ruimte zonder bodem.

In zo’n kamer kunnen akoestische metingen gedaan worden zonder dat er enige verstoring door de omgeving plaatsvindt. Allereerst moet een echovrije ruimte volledig akoestisch geïsoleerd zijn van de buitenwereld zodat er geen geluid van buiten naar binnen kan treden. De betonnen kamer wordt bij voorkeur geheel los in het gebouw geplaatst. Op de bodem kunnen dikke rubberen dempers zorgen dat trillingen via de vloer minimaal doordringen. Ten tweede mogen er binnen in de kamer geen reflecties plaatsvinden van geluid dat hierin wordt opgewekt. Hiertoe worden de wanden, het plafond en liefst ook de vloer bekleed met absorberende constructies, meestal wigvormig. De wiggen zijn gemaakt van poreus materiaal (denk aan schuimrubber of glaswol), want in open structuren wordt geluid het beste ‘afgeremd’. Door de schuine vorm van de wiggen zal restgeluid naar de buur-wiggen kaatsen en daar alsnog geabsorbeerd worden.

Bij de soort metingen die in een echovrije kamer gedaan worden gaat het vaak om proeven waarbij frequentie- en richtingseigenschappen van het geluid van belang zijn. Denk aan het bepalen van frequentie- en richtingskarakteristieken van hifi luidsprekers of de hoeveelheid lawaai welke een wasmachine produceert. Ook kan men hier luisterproeven doen waarbij reflecties zeer storend zouden zijn, zoals bijvoorbeeld het onderzoek naar de nauwkeurigheid waarmee men geluid uit diverse richtingen kan onderscheiden. Ook bij het ontwikkelen van meerkanaals weergavesystemen wil men dat de metingen niet verstoord worden door reflecties van de wanden.

Ten slotte zegt men vaak dat deze ruimte zo stil is dat je je hart kunt horen kloppen of je bloed kunt horen stromen. Ik heb het zelf nog nooit gehoord, helaas.

Binnen de Technische Universiteit Delft is zo’n ‘dode’ kamer aanwezig, zoals te zien op de foto.

Dr. ir. Eric Verschuur
Technische Natuurkunde

Be Sociable, Share!

Good morning,
I am devoleping my thesis on sound and listening. I would like to visit the Dode Room. Is it possible to book the space? Or are any open days to come visit?

Thanks in advance.

Greetings,
G.F.

Geachte…,
Een korte introductie van mijzelf. Ik ben autonoom fotograaf en bedenk zelf onderwerpen waar ik langere tijd aan werk. Het project waar ik nu aan werk heeft als titel ‘Onderzoek’. Hiervoor zoek ik werkplaatsen en laboratoria waar wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt. Ik fotografeer de werkplek waar de mens(en) op dat moment afwezig zijn. De aandacht gaat zo uit naar de onderzoeksopstelling. Het beeld maakt nieuwsgierig naar wat er onderzocht wordt. Ik een beschrijving van het project toesturen.
Het doel is om de serie te exposeren in een fotomuseum en musea voor wetenschap. En te publiceren in kunst- en wetenschapstijdschriften. Een publicatie in boekvorm wordt overwogen.

De anechoïsche ruimte met daarin een testopstelling is zeer geschikt om in beeld te brengen voor het project ‘Onderzoek’. Mijn vraag is of ik hier een aantal opnamen kan maken.

Voor het fotograferen gebruik ik een technische camera op statief om heel zorgvuldig de compositie te bepalen. Het vergt ongeveer 15 minuten per opname. Personen hoeven alleen tijdens de belichting niet in beeld te zijn.

Met vriendelijke groet,

Martin Luijendijk

06 14 606 595

L.S., Graag wil ik een bezoek brengen aan uw stiltekamer, ik doe daarnaar onderzoek betreffende een boek dat ik erover schrijf, zoudt u me willen laten weten waneer een bezoek mogelijk is, zijn er open dagen? Mvgroet, Cornelis

Hallo,

Voor mijn opleiding ben ik bezig met een onderzoek naar geluid en zou hiervoor graag een bezoekje brengen aan de dode kamer.

Wanneer is deze kamer open voor publiek van buitenaf? Of is dit alleen met open dagen?

Alvast bedankt.

Hallo,

Ik doe een onderzoek naar stilte, en ik vroeg me af wanneer de eerst volgende keer is dat deze kamer open gaan voor mensen?

Met vriendelijke groet,
Anoek

Helaas heb ik de open dag van 3 juni gemist, wanneer is de eerst volgende data dat er een mogelijkheid is om in deze kamer te gaan?
Hoor graag je reactie.
Vriendelijke groet,
Nancy

Soms zijn de laboratoria open, zoals deze week. Kijk op http://www.ifot-delft.com/index.php/en/events/open-labs voor meer informatie

Beste Carla,

af en toe is het mogelijk om laboratoria (zoals de dode kamer) te bezoeken, zoals deze week bij het international festival of technology. Kijk op http://www.ifot-delft.com/index.php/en/events/open-labs als je meer wil weten

Goedemorgen,

Zou het mogelijk zijn om dit een keer te komen uitproberen?

Ik ben echt zeer benieuwd naar het resultaat.

MVG

Davey Zandbergen.

Hoi,
Ik zag dat de jongens van Proefkonijnen dit hebben gedaan! Het zag er echt gaaf uit en het lijkt me super om dit zelf eens te ervaren. Is dit mogelijk? Zou dit te regelen kunnen zijn?
Mvg,
Carla